Buborékfoci

A világon sok érdekes és különleges sport van. Nem túl sok ember ismeri őket, de az elmúlt években lassanként népszerűek lettek.

Bemutatom az egyiket, a buborékfocit, ami Kanadából terjedt el. A buborékfociban a játékosok BUMPER-t (nagy átlátszó nejlongolyót) viselnek. Eredetileg természetesen nem használtak BUMPER-t a fociban, de egy dán embernek eszébe jutott ez az ötlet, ami aztán új sportként terjedt el.

Sok európai országban, Észak-Amerikában, Óceániában, Japánban, Indiában, a Közel Keleten és Észak-Afrikában is lehet játszani. Gyorsan növekszik a játékosok száma, így létre kell hozni a közös szabályokat és nemzetközi versenyeket kell szervezni. Ezért Németországban megalakult az IBFA, a nemzetközi buborékfoci szervezet. 2016-ban IBFA Világbajnokságot fognak rendezni egy európai országban.

A buborékfoci szabálya és a foci szabálya szinte ugyanaz, de van néhány kicsi különbség. A buborékfocit két négyfős csapat játssza. A pálya egy téglalap alakú, 23x15 méteres terület. A pálya két végén egy-egy kis kapu van.

Játékosok BUMPER-t viselnek. Normális sportcipőt viselnek, nem szabad szöges talpú cipőt viselni, mert az kilyukaszthatja a BUMPER-t.

A szabálytalanságok is érdekesek. Ha a labda belemegy a játékos feje fölött lévő lyukba, a meccset megszakítják, mert más játékosok nem tudnak hozzáérni a labdához. Ha egy játékos szándékosan nekiütközik az ellenfél olyan játékosának, akinél nincs labda az is szabálytalan.

loopyball_spelers.jpg

A Youtube-on sok videót tudunk nézni a buborékfociról. A játékosok ütköznek egymással, ugrándoznak. Tévéműsorokban is sokszor bemutatták már ezt a sportot.

A buborékfoci népszerű lett, de még sok ember nem ismeri. Nagyon új sport, így sok játékos szabadon, saját szabályok szerint játszik. Különleges eszközökre és nagy pályára van szükség, ezért még nem sok helyen lehet játszani Japánban. A japán IBFA próbálja népszerűsíteni a sportot. Tavaly novemberben rendezték a második nemzeti buborékfoci versenyt Tokióban.

Eddig én sem ismertem a buborékfocit, de most nagyon akarok játszani a barátaimmal. Szeretném, ha jobban elterjedne, és a gyerekektől a felnőttekig sokan szórakoznának ezt az érdekes sportot űzve.

T. H.