Városi legendák

A Ghibli Stúdió és a tokiói tőzsde

Én találtam egy japán városi legendát, amely szerint a Ghibli-filmek és a rossz jenárfolyam között kapcsolat van. Japánban minden pénteken van egy népszerű műsor, amelyben filmeket szoktak közvetíteni, persze Ghibli-filmeket is. 2006-ban először mutattak be ebben a műsorban egy Ghibli-filmet, és másnap nyitáskor a tokiói tőzsdén erősen esett a jen árfolyama és a részvények ára. 2010 és 2013 között 24-szer közvetítettek Ghibli-filmeket ebben a műsorban, és az esetek 2/3-ában megismétlődött a jen és a részvényárak esése. Ez a városi legenda elterjedt a kereskedők és befektetők között és „Ghibli rontás”-nak hívják.

A Ghibli Stúdió megjegyezte, hogy ismeri ezt a pletykát, de nem válaszolt semmit. Valóban nincs pontos oka ennek a legendának, de nem akarom elhinni, hogy csak véletlen ez az egybeesés. Szerintem az egyezés valószínűsége nagyon magas és talán valami furcsa korreláció is van a Ghibli-filmek és a tőzsde között.

Nagyon sajnálom a befektetőket, de remélem az adást továbbra is sugározzák. Én ugyanis nagy Ghibli Stúdió rajongó vagyok.

O. N.