Közösségi finanszírozás Japánban (3)

A lebegő bonszai

A „Lebegő Bonszai” (Air Bonsai) nevű nagyon érdekes és egyben sikeres japán közösségi finanszírozási projektet szeretném bemutatni. A bonszai egy japán fa- és növénytermesztési művészet, amelynek során a növények méretét különböző módszerekkel lekicsinyítik. Japánban már évszázadok óta divat a fák kis kerámiacserépben való ültetése és termesztése. Ez a hagyományostól különböző, lebegő bonszaiszet alapjában véve egy egyszerű „csináld magad” készlet. A készletet egy kicsi mohagömb és egy energia alapzat alkotja. Az energia alapzat által kibocsátott mágneses erő segítségével lebegő kicsi gömbbe ültethetjük kedvenc növényünket.

A projekt lényege és a vezetőjének célja, hogy a Lebegő Bonszaijon növényt termesztve az emberek a Földre és a természetre is gondoljanak.

A ötletgazda 2o16 márciusában töltötte fel projektjét a Kickstarterre, ahol csupán 40 nap alatt össze is gyűlt a megvalósításhoz szükséges pénz. Nem csak Japánban, hanem külföldön is felkapták a terméket, így ez a projekt befutott.

Véleményem szerint, ez a közösségi finanszírozás nagyon jó és érdekes, mert soha sem láttam ilyen kreatív és korszerű terméket, ami ennyire sikeresen segítette volna elterjeszteni a japán bonszai kultúrát az egész világon. A termék hozzájárul, hogy bárki igazi japán hangulatot varázsolhasson az otthonába. Tetszett az a gondolat is, hogy Lebegő Bonszai által vigyázzuk a Földre, amelyen élünk.

T. A.

bonszai.jpg