Közösségi finanszírozás Japánban (2)

Delfin a teában

Szeretnék bemutatni egy szerintem nagyon érdekes japán közösségi finanszírozási projektet, ami sikeres is lett.

Japánban mostanában csökken a teát ivók száma, ezért az amakusai (Kumamoto) Matuszitaen teacég igazgatója fejébe vette, hogy tesz valamit ez ellen.  Azt találta ki, hogy delfin alakú teafiltert készít, mert azt gondolta, hogy az emberek akkor azt képzelik, hogy delfin úszik a teában és így népszerűbb lesz ez az ital. Azonnal telefonált sok cégnek, amelyik teafiltert készít, de hívásai süket fülekre találtak. De az igazgató nem adta fel. Megpróbálta egyedül megvalósítani a tervét. Nem ismerte a teafilter készítésének eljárását, így nekiállt kísérletezni. Több mint fél év múlva végül elkészült a delfin alakú teafilter!

Viszont itt még nem fejeződik be a történet. Utána ő közösségi finanszírozást indított, mert nem volt egy vasa sem az árusításhoz. Az információt SNS-en kezdte el terjeszteni. A támogatók 2.5 millió jent adományoztak. Nem hitt a szemének, amikor meglátta az összeget, ez ugyanis ötször magasabb volt, mint az eredeti célja. Végül el tudta adni a teafiltert. Az igazgató így megvalósította az álmát.

A támogatók delfin alakú teafiltert kaptak ajándékba.

Mostanság ez a termék nagyon népszerű az interneten és már nemcsak delfin, hanem macska, pillangó és csillag alakú teafiltert is lehet kapni. Sokan, különösen nők veszik ajándékként. Ennek a mesés teafilternek köszönhetően sok ember újra élvezi a teát.

K. N. 

naoko_delfines_teafilter.jpg