Közösségi finanszírozás Japánban (1)

Akiba Anime művészeti magazin

2013 augusztusában Kickstarteren egy japán vállalkozás közösségi finanszírozást indított az Akiba Anime művészeti magazin című megvalósításához. Ebben a magazinban olyan japán animéket és rajzfilmeket mutatnak be, amelyeket híres rajzolók és figura dizájnerek készítettek.

A projekt kezdetekor azt a célt jelölték ki, hogy két nap alatt 4500 dollár jöjjön össze. A projektre azonban egy csapásra összegyűlt a pénzt: a projekt közzététele után 48 órán belül elérték a célösszeget és 2 nappal később, amikor a gyűjtés befejeződött, kb. 1500 ember adományozott összesen 74,000 dollárt, ami tizenhatszor magasabb volt a megszabott célösszegnél.

Miért tudott ez a projekt befutni?  Szerintem ennek két fő oka van.  Az egyik ok a támogatóknak felajánlott vonzó ajándékok.  Az egyik ilyen ajándék az volt, hogy a magazinban szerepel olyan anime figura, amelyet a rajzoló a támogató fotója alapján készített. A másik ok pedig a projekt könnyen érthető magyarázata. Már magához a projekt elmagyarázásához is aranyos anime figurákat és sztorikat használtak.

Véleményem szerint ennek a projektnek a végeredménye nagyszerű, mert az ötletgazdák egyrészt Kicksztarteren pénzt tudtak összegyűjteni és ezáltal megvalósították az álmaikat; másrészt interneten keresztül a japán kultúrát is terjesztették a világban.  

Remélem, hogy több japán anime és rajzfilm lesz híres ilyen közösségi finanszírozáson keresztül.  Így ha jár valakinek a fejében egy jó ötlet, amivel a japán kultúrát terjesztheti a világban, ne lopja a napot, hanem indítsa el Kickstateren a projektet.  Lehet, hogy dőlni fog hozzá a pénz és még a nevét is felkapják!

O. J. 

juki_akibe_anime.jpg