Étrend és egészség a világ három országában

Miközben a világon utaztam, azt éreztem, hogy minden országban valamennyire más az étrend és az étkezés. Ezek a dolgok érdekelnek engem. Mivel az órán az egészségről tanultam, ebben a szövegben három országot összehasonlítva az étrend különbségét szeretném bemutatni. Ezeket az országokat mutatom be példaként: Guatemala, Magyarország és Japán. Azért választottam ezeket az országokat, mert tavaly 4 hónapig Guatemalában, 5 pedig hónapig Magyarországon tartózkodtam, Japánban pedig állandóan lakom.mas.pngmas2.png

Először nézzük meg a mai helyzetet. Az fenti ábrák a túlsúlyos emberek arányát és az országok e szerinti sorrendjét mutatják. A WHO statisztikája szerint a túlsúlyos emberek száma tekintetében a három ország közül Magyarország az első, Guatemala második, Japán pedig az utolsó. Mivel sok minden okozhatja ezt a helyzetet, igazából minden lehetőséget át kell gondolni. De ez alkalommal az étrend szempontjából szeretném megvizsgálni, mi okozhatta ezt az eredményt.

mas3_png.jpg

Először Magyarországról szólok, ahol a három ország közül a legmagasabb a túlsúlyosok aránya. Vajon milyen lehet az étrendjük? Ilyen zsíros? A fent látható adat, ami 2013-ból származik azt mutatja, hogy a magyarok zöldségből vásárolnak legtöbbet, a második a hús. Ez alapján az adat alapján azt mondhatom, hogy talán nincs különbség a másik két ország étrendje és Magyarország között. Akkor mikor és hogyan fogyasztanak zsíros ételeket? Ezek a hagyományos ételek. Úgyhogy azért nagyon magas a túlsúlyosok aránya, mert a hagyományos ételek nagyon zsírosak, nincs olyan sok zöldség bennük. Ilyen például a lángos, a zsíros kenyér és a paprikás csirke. Ez hatással van a túlsúlyosok magas arányára.

Guatemalában pedig gabonát, gyümölcsöt és krumplit fogyasztanak leggyakrabban. Azt hiszem, azért lett ilyen ez az adat, mert ebben az országban vagy az ország közelében sok zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. A tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy ez igaz. Amikor Guatemalában voltam egy családnál, mindig már reggeltől sok zöldséggel kínáltak minket. Ebédre és vacsorára is. Igazából Közép-Amerikában nagyon híres a bab és a gabona. Tényleg bárhol tudunk enni. És a tortilla is nagyon híres. Ez az étel kukoricából készül. Főleg zöldséggel eszik. Szóval Guatemalában, illetve a közép-amerikai országokban főleg zöldséget fogyasztanak. Csak az a baj, hogy majdnem minden étel túl sós vagy túl édes.

mas4_png.jpg

mas5.png

Az országomban, Japánban, mint az alábbi ábra is mutatja, sok rizst (alsó kék rész) és zöldséget (középső nagy narancsszínű rész) fogyasztunk. Főétkezésekre rizst fogyasztunk. Persze húst is eszünk, de nem olyan sokat. Általában a japán ételek nem annyira sósak és nem is annyira zsírosak, például a miszo leves és az udon. Tehát maga az étrend egészséges. Ez az egyik ok, amiért a japánok a világon a leghosszabb ideig élnek. Viszont azt gondolom, hogy ez a divat lassan változik. Manapság több külföldi étterem van Japánban, mint régen, és sok külföldi is jön az országba. És általában a külföldi ételek zsírosabbak vagy kevesebb a zöldség bennük, mint a japán ételekben. Úgyhogy a mi étrendünk egyre egészségtelenebbé válik.

mas6.png

Szóval az egészség attól függ, milyen az étrend az adott országban. Például Magyarországon nem tudunk olyan sok halat enni, mint Japánban, és a hagyományos ételek zsírosak. Guatemalában pedig az étrend maga nem annyira egészségtelen, de túl sósak vagy túl édesek az ételek. Japánban az étkezés a legegészségesebb a három ország közül, de manapság egyre egészségtelenebbé válik az étkezés. Minden ország étrendjének egyensúlyban kell lennie. Okosan kell megválasztani, hogy mit eszünk és iszunk. Az is jól látszik, hogy a hagyományos étkezés és egészség között nagyon fontos kapcsolat van.

 

Források:

http://www.eletestudomany.hu/az_elelmiszer-fogyasztas_kornyezeti_hatasa 

http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/en_la_cocina/comer_por_el_mundo/2007/05/26/163035.php 

http://gamapserver.who.int/gho/interactive_charts/ncd/risk_factors/obesity/flash/atlas.html 

http://www-cycle.nies.go.jp/magazine/kenkyu/20100607.htm

http://memorva.jp/ranking/unfpa/who_whs_2015_life_expectancy.php

https://www.ksh.hu/elelmfogy_tablak 

http://worldfood.apionet.or.jp/graph/graph.cgi?byear=1964&eyear=2015&country=HUNGARY&article=cheese&pop=0&type=2 

http://www.fao.org/docrep/005/ac911e/ac911e05.htm 

http://www.agrarszektor.hu/elemiszerpiac/azt_esszuk_ami_a_legjobban_izlik.3356.html  

http://tuco.jp/tacos-recipe/