Magyar szakosok Japánban

2017\08\01 oszakamagyarszak

Közösségi finanszírozás Japánban (3)

CD-k olcsó szállítása

Igazából Japánban nem annyira népszerű a Kickstarter, mert külföldi címre és bankszámlára szükség van ahhoz, hogy projekteket támogathassunk. Japánban azonban van egy, csak Japánban létező közösségi finanszírozásai honlap, ez a CAMP FIRE és egy kicsit hasonló a MAKAUKE. Ezek a honlapok kicsit különböznek a Kickstartertől. Például ötletgazda először eldönti, hogy mi legyen a pénzzel, ha nem tudja elérni a kitűzött célösszeget. Másik különbség, hogy ha határidőn belül összejön a pénz, akkor a támogató kap valamit, például az elkészített terméket. CAMP FIRE-en már több mint 6,500 esetben 240,000 ember támogatott két száz millió jennel különböző projekteket. Szerintem, a MAKAUKE nem olyan, mint Kickstarter, inkább olyan, mint egy internetes bolt.

Valójában, én egyszer már támogattam egy projektet. Ebben a projektben egy nagyon híres japán szinkronszínész próbálta megoldani, hogy eredeti CD-ket külföldre szállítson. Ezekhez CD-khez néhány külföldi országban nem lehet hozzájutni, ezért sok ember illegálisan vásárolja. Így ő megpróbálta elküldeni a terméket, de nagyon drága lett a szállítási díj. Ezért ő eldöntötte, hogy kitalál egy projektet az olcsó szállítás megoldására. Szerencsére ez a projekt már elérte a célját és megvalósult. Én nagyon örülök, hogy ez a projekt megvalósulhatott.

H. T.

2017\07\17 oszakamagyarszak

Közösségi finanszírozás Japánban (3)

A lebegő bonszai

A „Lebegő Bonszai” (Air Bonsai) nevű nagyon érdekes és egyben sikeres japán közösségi finanszírozási projektet szeretném bemutatni. A bonszai egy japán fa- és növénytermesztési művészet, amelynek során a növények méretét különböző módszerekkel lekicsinyítik. Japánban már évszázadok óta divat a fák kis kerámiacserépben való ültetése és termesztése. Ez a hagyományostól különböző, lebegő bonszaiszet alapjában véve egy egyszerű „csináld magad” készlet. A készletet egy kicsi mohagömb és egy energia alapzat alkotja. Az energia alapzat által kibocsátott mágneses erő segítségével lebegő kicsi gömbbe ültethetjük kedvenc növényünket.

A projekt lényege és a vezetőjének célja, hogy a Lebegő Bonszaijon növényt termesztve az emberek a Földre és a természetre is gondoljanak.

A ötletgazda 2o16 márciusában töltötte fel projektjét a Kickstarterre, ahol csupán 40 nap alatt össze is gyűlt a megvalósításhoz szükséges pénz. Nem csak Japánban, hanem külföldön is felkapták a terméket, így ez a projekt befutott.

Véleményem szerint, ez a közösségi finanszírozás nagyon jó és érdekes, mert soha sem láttam ilyen kreatív és korszerű terméket, ami ennyire sikeresen segítette volna elterjeszteni a japán bonszai kultúrát az egész világon. A termék hozzájárul, hogy bárki igazi japán hangulatot varázsolhasson az otthonába. Tetszett az a gondolat is, hogy Lebegő Bonszai által vigyázzuk a Földre, amelyen élünk.

T. A.

bonszai.jpg

2017\07\11 oszakamagyarszak

Közösségi finanszírozás Japánban (2)

Delfin a teában

Szeretnék bemutatni egy szerintem nagyon érdekes japán közösségi finanszírozási projektet, ami sikeres is lett.

Japánban mostanában csökken a teát ivók száma, ezért az amakusai (Kumamoto) Matuszitaen teacég igazgatója fejébe vette, hogy tesz valamit ez ellen.  Azt találta ki, hogy delfin alakú teafiltert készít, mert azt gondolta, hogy az emberek akkor azt képzelik, hogy delfin úszik a teában és így népszerűbb lesz ez az ital. Azonnal telefonált sok cégnek, amelyik teafiltert készít, de hívásai süket fülekre találtak. De az igazgató nem adta fel. Megpróbálta egyedül megvalósítani a tervét. Nem ismerte a teafilter készítésének eljárását, így nekiállt kísérletezni. Több mint fél év múlva végül elkészült a delfin alakú teafilter!

Viszont itt még nem fejeződik be a történet. Utána ő közösségi finanszírozást indított, mert nem volt egy vasa sem az árusításhoz. Az információt SNS-en kezdte el terjeszteni. A támogatók 2.5 millió jent adományoztak. Nem hitt a szemének, amikor meglátta az összeget, ez ugyanis ötször magasabb volt, mint az eredeti célja. Végül el tudta adni a teafiltert. Az igazgató így megvalósította az álmát.

A támogatók delfin alakú teafiltert kaptak ajándékba.

Mostanság ez a termék nagyon népszerű az interneten és már nemcsak delfin, hanem macska, pillangó és csillag alakú teafiltert is lehet kapni. Sokan, különösen nők veszik ajándékként. Ennek a mesés teafilternek köszönhetően sok ember újra élvezi a teát.

K. N. 

naoko_delfines_teafilter.jpg

2017\07\11 oszakamagyarszak

Közösségi finanszírozás Japánban (1)

Akiba Anime művészeti magazin

2013 augusztusában Kickstarteren egy japán vállalkozás közösségi finanszírozást indított az Akiba Anime művészeti magazin című megvalósításához. Ebben a magazinban olyan japán animéket és rajzfilmeket mutatnak be, amelyeket híres rajzolók és figura dizájnerek készítettek.

A projekt kezdetekor azt a célt jelölték ki, hogy két nap alatt 4500 dollár jöjjön össze. A projektre azonban egy csapásra összegyűlt a pénzt: a projekt közzététele után 48 órán belül elérték a célösszeget és 2 nappal később, amikor a gyűjtés befejeződött, kb. 1500 ember adományozott összesen 74,000 dollárt, ami tizenhatszor magasabb volt a megszabott célösszegnél.

Miért tudott ez a projekt befutni?  Szerintem ennek két fő oka van.  Az egyik ok a támogatóknak felajánlott vonzó ajándékok.  Az egyik ilyen ajándék az volt, hogy a magazinban szerepel olyan anime figura, amelyet a rajzoló a támogató fotója alapján készített. A másik ok pedig a projekt könnyen érthető magyarázata. Már magához a projekt elmagyarázásához is aranyos anime figurákat és sztorikat használtak.

Véleményem szerint ennek a projektnek a végeredménye nagyszerű, mert az ötletgazdák egyrészt Kicksztarteren pénzt tudtak összegyűjteni és ezáltal megvalósították az álmaikat; másrészt interneten keresztül a japán kultúrát is terjesztették a világban.  

Remélem, hogy több japán anime és rajzfilm lesz híres ilyen közösségi finanszírozáson keresztül.  Így ha jár valakinek a fejében egy jó ötlet, amivel a japán kultúrát terjesztheti a világban, ne lopja a napot, hanem indítsa el Kickstateren a projektet.  Lehet, hogy dőlni fog hozzá a pénz és még a nevét is felkapják!

O. J. 

juki_akibe_anime.jpg

2017\06\05 oszakamagyarszak

Így kezdődik a tavasz Japánban

Japánban február negyedike ünnepeljük a tavasz kezdetét. Bár az ünnep neve a tavasz kezdete, de ilyenkor még elég hideg van. A tipikus étel ezen az ünnepen az ehomaki, egy hosszú szushitekercs. Ezt csendben, beszélgetés nélkül, egy irányba nézve kell megenni. Ez az irány évente változik. Ha mindezt betartjuk, akkor áldás vár ránk. A tavasz kezdetén van egy szokás, szójabab szórás. Miközben a babot ördögre hajítjuk, azt mondjunk, hogy ”Oniwasoto, hukuwaucsi.". Boldogságot  kívánunk, és azt, hogy ne legyünk balszerencsések. A babszórás után annyi babszemet eszünk, ahány évesek vagyunk. Ezt a szokást az óvodában is eljátsszák. Az óvodában még az ördögök is megjelennek (persze nem igaziak). Ettől az óvodások nagyon megijednek. 

A tavasz kezdete tehát hagyományos japán családi ünnep. A ehoumaki evés és a babszórás nagyon fontos.

ehomaki.jpg

Ehomaki. (A kép forrása: www.japantimes.co.jp)

K. M.

2017\05\31 oszakamagyarszak

Oszecsi, otoszidama, garnéla és mame

Japánban is január elsején ünnepeljük az újévet, általában a családdal és a rokonokkal otthon. Ezen a napon oszecsit eszünk, ami sok étel együtt egy emeletes ételdobozban. Minden egyes ételnek jelentése van. Például a garnéla hosszú életet jelent, mert a garnéla háta görbe. A fekete szójabab jelentése pedig munka és haladás. Szójababot japánul mamének hívják. "Mame" szorgalmas hozzáállást jelent japánul. Oszecsit főzni nagyon macerás, mert sokféle étel van benne. Ezért a család általában együtt főzi.
Újévkor sok ember a szentélybe megy. A szentélyben imádkoznak és elmondanak egy újévi kívánságot. Jóslatot is húznak. És a szerencsét jósolnak az új évre.
A nagyszülők és rokonok pénzt adnak a gyerekeknek. Ezt a pénzt otoszidamának hívják Japánban. Sajnos, sok gyerek nem költheti el rögtön a pénzt, mert sok szülő azt akarja, hogy a gyerek félretegye. Amikor a gyerek felnőtt, az összegyűlt otoszidamát bármire elköltheti.

Y. W. 

2017\05\28 oszakamagyarszak

Újév Japánban

Szerintem, az újév a legfontosabb japán családi ünnep. Újévkor a család és a rokonok összejönnek a nagyszülőknél és együtt ünnepel. Ilyenkor sokat beszélgetnek és együtt esznek, általában oszecsit, egy japán hagyományos ételt. Három dobozban különböző étel van és mindegyiknek van jelentése. Azt hiszem, hogy régen a nők főzték és készítették, de ma már kevesebben főznek, mert az sokáig tart. Így aztán sok ember a boltban veszi meg az oszecsit vagy nem inkább nem is eszik. Az én anyukám minden évben megfőzi az oszecsit. Nagyon szeretem és mindig sokat eszem. Az újévkor a gyerekek zsebpénzt kapnak a szüleiktől, a nagyszüleiktől és a nagybátyjuktól. Gyerekek kártyáznak, miközben a felnőttek beszélgetnek. Sok ember elmegy a sintó templomba. Ott az emberek ilyeneket kívánnak, hogy, az „idén is minden menjen jól”, „menjek át a felvételi vizsgán” vagy „legyek sikeres a munkámban”. Néhány ember szerencsecédulát is húz. A cédula megjósolja, hogy neked idén jó vagy rossz éved lesz.

Én nagyon szeretem az újévet. Akkor sok finomságot ehetek, találkozhatok a nagyszüleimmel és az unokatestvéreimmel, és pihenhetek. De sajnos téli szünet nagyon rövid és nem tudok sokat pihenni.

M.

2017\05\22 oszakamagyarszak

A Kikai-sziget

A Kikai-sziget tengerpartján fényképeztem ezt a fotót. Aznap sok ember békésen úszott. Jó idő volt és minden nagyon szép. Ez a strand nagyon híres a szigeten. Körülbelül májustól szeptemberig vagy októberig lehet úszni. Én ezen a szigeten nevelkedtem, és nagyon szeretem ezt a szigetet.

Amikor általános iskolába jártam, minden évben kirándultam erre a strandra. Az iskolám mintegy 7 kilométerre onnan, így nagyon sokat gyalogoltam. Ez a strand érdekes, mert közvetlenül mellette repülőtér van, tehát emberek úszás közben tudják nézni repülőgépet!

A családommal 4 évvel ezelőtt elköltöztünk a szigetről, így néha nekem nagyon hiányzik ez a sziget. Olyankor megnézem ezt a szép képet, ezért nekem nagyon fontos ez a fotó.

Kikai-szigetről

Kikai-Ksziget Kagosima megyében van, kb. 380 kilométerre Kagosima városból. Repülőgéppel vagy hajóval lehet elérni. Nyáron nagyon meleg van, télen pedig nem olyan hideg, de eléggé fúj a szél. Most Kb. 7,000 ember él itt. A sziget a cukornádról, a citrusfélékről és a japán vodkáról híres.

maho_foto.jpg

 

 

2017\05\21 oszakamagyarszak

Japán hát csodája (3)

Japán hét csodája

Elsőként ajánlom Sirahamát. Van fehér homokos tenger partja, állatkertje, gyógyfürdője, halpiaca, különleges süteményei, aminek mindenki örül, ha ajándékba kapja, és gyönyörű sziklái. Minden lélegzetelállító.

A második, az oszakai érme gyár. Itt meg lehet nézni, hogyan lyukasztják az ötös és ötvenjenes érmét vagy hogyan ellenőrzik az új érméket.

A harmadik, az úgynevezett „nyuszi sziget”, azaz „Okunosima”. Ott k.b. 700 vad üreginyúl lakik. Mostanában elég népszerű és 2015-ben k.b. 20 ezer külföldi turista is jött erre a Hirosimai kis szigetre a nyuszikákért.

A negyedik pedig Kuszacui gyógyfürdő, amely a „három nagy japán fürdő egyike”. A ként tartalmazó vize miatt kicsit büdös az egész város.

Az ötödik pedig Sigi hegyen lévő Csógoszonsi templom. Arról híres, hogy ennek a templomnak a csodálatos titkai távol tartják a rossz szellemeket.

A hatodik Narai park. Igaz, hogy itt Narai nagy Buddha a legjobban ismert, de azt az előadást is érdemes megnézni, amelyen férfiak levágják a parkban élő őzek szarvát, hogy azokkal ne sebesítsék meg a turistákat.

Végül, ajánlom az Umedai sky billben lévő kilátót. Ez egy 41 emeleti szabadtéri kilátó. Kicsit drága, de azért élvezetes.

 T.

 

 

 

2017\05\21 oszakamagyarszak

Japán hét csodája (2)

Japán hét csodája

Japánban sok különleges hely van.  Én hét helyet mutatok most be.  Az első a Sziretoko a tájegység, ami magába foglalja Sziretoko félszigetet és Ohotszk-partvidéket. Ott végveszélyben levő és más különleges állatok élnek.

Jakuszimában is gazdag természet maradt meg. Jakuszima a cédrusfáról híres. A cédrusfák nagyon régiek és nagyok. Sok ember úgy gondolja, hogy a cédrusfák szentek. Iszigakidzima is egy sziget. Dél-Okinawában van. Gyönyörű tenger veszi körül ezt a szigetet, és a tenger alatt sok színes hal él.

Japánban sok különleges épület is van, például a szentélyek. Hórjúdzi az egész világon a legrégebbi fából készült épület, ami még most is létezik. A Hórjúdzi a hetedik században épült.

Az Itszkuszima szentély is híres. A nagy piros kapu a tengerben víz felett áll.  A Kinkakudzi arany színű szentély. 1397-ben Aszikaga Joszimitsz shogun építette.

Nem csak szentélyek, hanem érdekes lakások is vannak. Szirakawagóban különleges házak vannak. Ezek a házak szénatetősek, és a tetők nagyon ferdék. Ezt a tetőt gassjódzukurinak hívják. Ebben a térségben sokat esik a hó, ezért a házak úgy épültek, hogy embereknek ne kelljen kínlódniuk a hó leverésével a tetőről.

Japánban nagyon különleges a természet és az építészet. Remélem, hogy sok ember megismeri majd Japán különlegességeit.

R.